Wednesday, January 27, 2010

10 reason Why Excercise is good for your WEIGHT

10 Reasons Why Exercise is Good for Your Weight



A recent Time magazine article, "Why Exercise Won't Make You Thin," is misleading at best. Exercise is critical to losing weight and maintaining a healthy weight, especially when paired with healthy eating habits. Countless studies, numerous experts who study exercise, and the millions of people who have lost weight all attest to the fact that working out works.



1. Exercise zaps belly fat

Regular moderate to high intensity aerobic exercise has the greatest impact on reducing abdominal fat -- the dangerous fat that increases your risk of diabetes and heart disease.



2. Exercise controls calories

You need to burn more calories than you consume in order to lose weight. Regular exercise uses up excess calories that would otherwise be stored as fat.



3. Exercise keeps lost pounds MIA

Ninety percent of people who have successfully lost weight and kept it off for a year do about an hour of physical activity a day.



4. Exercise boosts metabolism

You'll lose fat when you diet without exercising, but you'll also lose muscle, which means you'll burn fewer calories. The more muscle you have, the higher your metabolism and the more calories you'll burn.



5. Exercise does more than the scale shows

If you gain 3 pounds of lean muscle and lose 4 pounds of fat, you've actually experienced a 7-pound improvement in your body condition, despite the scale only showing 1 pound of weight loss..



6. Exercise curbs emotional eating

Working out has been proven time and time again to help regulate mood, which has a direct effect on people who eat when they're stressed or upset.



7. Exercise creates a healthy chain reaction

Healthy habits tend to cluster together.. When people make positive changes, like getting more exercise, they tend to work on other health improvements as well, such as eating better.



8. Exercise brings on the fun

Rock-climbing is more exciting than eating a celery stick. That's why it's sometimes easier to be active to stay slim than to maintain a strict diet.



9. Exercise stops hunger

People who exercise and diet are actually less hungry than those who only diet, according to at least one study.



10. Exercise ups energy

Regular physical activity increases stamina by boosting your body's production of energy-promoting neurotransmitters. That gives you even more motivation to get moving and shed pounds.

Tuesday, January 5, 2010

Surah Penawar yang Amat pendek dan mudah dihafal ~ Surah Al-Kautsar (cara bacaan dan khasiatnya)




Cara Bacaan mengikut tajwid dlm bahasa rumi:

Bismillahhirrohmanirrahim~
innaaaa a'q thoinaaa kal kau sar
fathol lilirob bikawan har
Innnashaaa ni a ka hu al abtar


Surah Al-Kautsar
Surah ini paling pendek, hanya mengandungi 3 ayat & diturunkan di Makkah
dan bermaksud sungai di syurga. Kolam sungai ini diperbuat daripadabatu
permata nan indah dan cantik.

Rasanya lebih manis daripada madu, warnanya pula lebih putih daripada
susu dan lebih wangi daripada kasturi.

Surah ini disifatkan sebagai surah penghibur hati Nabi Muhammad s.a.w.
kerana diturunkan ketika baginda bersedih atas kematian 2 orang yang
dikasihi iaitu anak lelakinya Ibrahim dan bapa saudaranya Abu Talib.

Pelbagai khasiat terkandung di dalam surah ini dan boleh kita amalkan:-

1) Baca surah ini ketika hujan dan berdoa, mudah-mudahan Allah s.w.t.
makbulkan doa kita.

2) Jika kita kehausan dan tiada air, bacalah surah ini dan gosok di leher,
Insya'allah hilang dahaga.

3) Jika sering sakit mata, seperti berair, gatal, bengkak, sapukan air
mawar yang sudah dibacakan surah ini sebanyak 10x pada mata.

4) Jika rumah dipercayai terkena sihir, baca surah ini 10x, mudah-mudahan
Allah s.w.t. bagi ilham pada kita dimana letaknya sihir itu.

5) Jika membacanya 1,000x rezeki kita akan bertambah.

6) Jika rajin membacanya, hati kita akan menjadi lembut dan khusyuk
ketika menunaikan solat.

7) Jika orang teraniaya dan terpenjara membacanya sebanyak 71x, Allah
s.w.t. akan memberikan bantuan kepadanya kerana dia tidak bersalah
tetapi dizalimi.

Perkara yg baik kita amalkan slalu. Sebar2kan kepada kekawan, terima kasih.

P/S: apabila kita membaca doa dengan niat untuk mengubati dan mendapat khasiat ayat tersebut yakinlah sepenuh hati dan berharap bahawa ianya pasti akan dimakbulkan tuhan..Insyaallah,doa yang baik,pasti dimakbulkan.

Sebenarnye setiap doa kita adalah doa yang dimakbulkan tuhan.berdoa harus dilakukan dengan ikhlas,sepenuh hati,dan pengharapan yang tinggi dan keyakinan yang tinggi bahawa Allah mendengar dan akan memakbulkan doa kita.Sekiranya kita mengikut tertib berdoa yang betul lagi bagus..tp dlm sesetengah keadaan sekalipun,apabila berdoa yakinlah bahawa doa kita akn termakbul,Insyaallah.

Sunday, January 3, 2010

Tips Kecantikan untuk diamalkan setiap hari

Atas sebab permintaan ramai, marilah saya kongsi tips 'grooming' yang sesuai untuk lelaki dan perempuan. Sebelum mula, saya sedikit terkilan bila ada yang meminta saya menyediakan entri 'tips bersolek' walhal, entri itu telah lama saya buat dahulu ketika menjadi model untuk Lancome.

WAJAH
Toner/penyegar merupakan bahan terpenting dalam satu 'skin regime'.

Toner/penyegar berfungsi untuk menutup liang roma anda. Sebelum skrub muka, harus menutup liang roma dahulu, untuk mendapatkan pengelupasan sel kulit mati yang optima.

Sebelum bersolek juga harus tutup liang roma dahulu untuk mengelakkan make up termasuk ke dalam liang roma dan menyebabkan ianya kekal di situ hingga bulan depan. Eh maksud saya, untuk mengelakkan liang roma tersumbat dan menambahkan jeragat.

SEBELUM PAKAI PELEMBAP JUGA HARUS PAKAI TONER KERANA PELEMBAP HANYA PATUT BERADA DI PERMUKAAN KULIT, TIDAK PATUT DISERAP OLEH KULIT.

Secara kronologinya begini:

1. Cuci muka dengan pencuci muka dan bilas.
2. Pakai toner/penyegar.
3. Skrub muka menggunakan facial skrub yang ada jojoba beads.
4. Cuci muka dengan air.
5. Pakai toner lagi.
6. Pakai mosturizer/pelembap.
7. Mula solekan!

Hanya dengan regime di atas barulah solekan anda stay di muka dengan jangka masa yang lebih panjang :)

Kening harus sentiasa dijaga rapi untuk menonjolkan mata, bentuk muka dan hidung anda.

Skrub muka 3 kali seminggu. Skrub yang wajar dipromosikan di sini ialah Syahirah: Gel Pengelupasan.

Tidur awal. Ini bukan sahaja merehatkan kulit, tetapi telah menambah ketinggian kepada saya dan ramai rakan tinggi saya. (Kecuali anda dah cecah umur tumbesaran sudah berhenti).

Lindungi wajah dari matahari. Paling penting, sebab jikalau kulit diabaikan dan terdedah kepada pancaran matahari, memang muka cepat kering seterusnya berkedut dan berbintik hitam. Cara lindungi: Pakai bedak asas ikut ton warna kulit anda. Sunscreen tipu jangan pakai.



BADAN
Beli 'body scrub' dan skrub kulit yang kusam. Yang orang paling selalu terlepas pandang ialah keperluan meng-skrub siku dan lutut!

Buat bicycle kick sebelum tidur untuk kaki cantik. Maaf tiada video demonstrasi ya.

Memakai kasut sepatu tinggi sebenarnya banyak membakar lemak kerana otot-otot yang terpaksa digunakan untuk menstabilkan badan.

Jangan cukur bulu ketiak kerana ia akan menggelapkan kulit di bahagian tersebut. Sebaiknya pergilah wax. Kesakitannya setimpal dengan keputusan akhir. Memang berbaloi (tagline Kamdar).


RAMBUT
Cuci selang sehari, bukan hari-hari, untuk mengelakkan rambut kering dan rambut senang gugur.

Jangan kedekut untuk lumur conditioner/perapi rambut setiap kali cucian. Lumur banyak-banyak tetapi elakkan bahagian akar rambut, kerana minyaknya boleh menyebabkan rambut cepat gugur.

Tabur bedak talkum di bantal sebelum tidur. Untuk rambut wangi dan tidak berminyak esok hari! Dilarang tabur di rambut selepas bangun dari tidur, sebab ia tidak ada masa untuk sebati, maka akan kelihatan seperti anda mahu berlakon tua dalam sketsa depan kelas, atau anda pengeluar terbesar kelemumur.

Jangan ikat rambut atau pakai tudung ketika rambut masih basah.

Untuk elak rambut nampak penyek, ikat tinggi sebelum sarungkan tudung. Lagi vogue nampak macam orang Arab :)

Lindungi rambut dari terik mentari.





Baiklah itu sahaja yang saya sempat compile di tengah-tengah busy schedule ku ini. Semoga berjumpa di lain hari. Ingat, yang paling penting, jaga pemakanan! Kalau taknak boikot McD sebab tak berapa relevan dengan Israel, boikot lah ia untuk kesihatan dan kecantikan anda! BUKAN MCD JE, MAGGI KFC SEMUA PUN. Amalkan pemakanan dan peminuman yang halal untuk cantik semulajadi ya.

super credit to:cik hanis zalikha yg suwit

Ciri-ciri lelaki idaman hati

Cirinya pasti berbeza setiap satu di antara kita, menjadikan perjalanan menemui cinta sesuatu yang sukar untuk digambarkan. Mungkin ada yang lucky in love dalam hidupnya, mungkin ada yang tak pernah merasai cinta sebenar up till now, dan mungkin ada menyalahkan diri sebagai loser in love setiap kali kecundang. Tapi ada satu quote yang I gemar sekali, yang tidak pernah gagal memberi harapan tika menghadapi waktu-waktu sukar dalam hidup I. Quote itu berbunyi “In the end, everything will be okay, if it’s not okay, then it’s not the end”. Jelaskan kata-kata itu? Bagi sesetengah orang, kebahagian adalah sesuatu yang you have to work for. Well, you gotta admit, the victory is sweeter that way.


Kalau bercakap tentang ciri lelaki idaman, memang akan berbunyi seperti amboi amboi nak yang perfect aja. Well, everyone is on the same track I’m sure. Bolehlah salahkan input-input dari buku fantasi, neraca kisah benar, telemovie, novel-novel chic-lit beli dari MPH, senarai 10things women love about men, sesi gossip emak serta makcik-makcik, iklan perfume murah dan sebagainya.


Pertama, perempuan mesti suka nak cari pasangan yang macam bapa dia. Sedikit sebanyak mesti nak ada persamaan juga. Dan kalau macam Daddy I, hehe mestilah tinggi. Tinggi yang bila I pakai kasut platform heels pun tak tergugat. Sebab bila tinggi nampak kuat. Bila tinggi rasa safe kalau menyorok belakang dia kalau dalam bahaya. Bila tinggi, boleh dukung bawa masuk kereta waktu dah nak terberanak.


Ciri lain ialah lebih matang dari pasangan perempuan. Matang banyak dari I! Matang pemikiran, bukan umur atau bahagian bawah mata. Haha. (-_-“)


Sentuh bab agama obviously nak lelaki yang beragama kuat (dalam doa selepas sembahyang selalu Ya Allah kau temukanlah aku jodoh dengan lelaki yang beragama, berharta, bijaksana dan rupawan). Rupawan, ish sungguh gatal. Berharta, ini ustazah yang suruh. Bijaksana, for obvious reason. Tapi seriously, I nak lelaki yang boleh bimbing ke arah kebahagiaan yang ultimate. Nak lelaki yang tak batak social, yang terlalu duniawi. Nak lelaki yang pulang dari kerja terus sayang jom jemaah dengan I. Pastu bila suami I nak ajar anak I mengaji tapi anak I liat, kena rotan ngeh ngeh.


I tak suka sweet talker yang dengan semua perempuan dia smooth gila sampai bila dengan yang dia betul-betul sayang pun tiada beza.


Apabila tua wajah dan kedutan harus menyamai (amboih menyamai, taknak setel dengan 'iras-iras') George Clooney. Apabila lebih tua harus resemble Clint Eastwood.


Pembersih. Tak boleh tengok sepah-sepah. Bila nampak mekap I berterabur tak boleh tahan pastu terkemaskan. Pastu insist nak hantar anak dekat Tabika Kemas.

Lelaki yang kelakar adalah lelaki yang bagus sebab gelak boleh membakar kalori dan saya kuat makan. Kita juga haruslah ada sense of humour yang lebih kurang di mana bila salah seorang menyanyi Geli Mat, yang seorang lagi tidak jadi merajuk malah ingin membelasah sahaja pasangannya.


Hobi kami juga harus similar iaitu makan, membaca,maen game.melancong dan shopping. Haha dalam senarai itu tadi rasa-rasanya hanya membaca layak dipanggil hobi dalam karangan berformat. Okay takpe, lelaki harus boleh melayan saya buat tiga benda itu. DIA TIDAK BOLEH DUDUK LUAR KEDAI MASA SAYA BELI BAJU SEBAB NANTI SAYA SALAH PILIH BAJU TAK HOT DIA JUGA YANG AKAN TENGOK SAYA PAKAI BAJU ITU UNTUK BEBERAPA BULAN OF HIS LIFE. Dan makan adalah seronok maka kita harus cuba semua tempat yang halal dalam dunia. Membaca pula, kan indah kalau pagi-pagi yang dingin, kami berdua diam sahaja di atas katil mendalami buku masing-masing dan menjadi tua selepas itu dengan mengadakan sesi book review.


Suka kucing dan budak/kanak/bayi. Walaupun kadang-kala saya lebih menyukai anjing daripada kucing kerana mereka tidak buat bodoh apabila kita baling barang dan kata “catch”, tetapi saya tetap setia terhadap kucing. Pasangan saya harus juga menyayangi kucing yang bakal kami bela nanti. Apatah lagi bayi yang bakal kami bela nanti (-_-) JANGAN BILA NAK BELA KUCING DIA CAKAP OKAY BOLEH BELA TAPI YOU SORANG JE CUCI TAHI DIA, FUH TAK BEKERJASAMA BETUL.


Rendah diri.


Pandai masak. I love chefs! Bila dua-dua dah berada di dapur, dapur menjadi seperti ingin mengadakan buffet aww so sweet. Pastu bila dalam pantang takdelah makan makanan bungkus setiap hari tsk. Kena pandai masak char koay teow, asam pedas dan nasi kandar lah at least. At least.


Reti menyesuaikan diri dengan majlis (pemakaian, pergaulan, limitations). Sesetengah lelaki takde ciri yang ini kan? Rugi. Kalau I ada majlis keramaian dan event-event, dia mestilah nak kena ikut kadang-kala supaya boleh “This is my husband, Ive been bragging about”. Haha.


Eh kenapa ciri ini semua macam bukan ciri lelaki idaman, tetapi ciri husband idaman, fuh sungguh advance.



Geliga otak. Sebab I suka membebel off track dan tanya soalan pelik yang kalau jawapan tak memuaskan I takkan diam. Serious I takkan diam. Makan budu untuk geliga otak. Oh nanti I dapat orang Kelantan :B


Masih anak teruna just because we are better off experiencing exciting new things together after married insyallah.


Sayang ibubapa dan ahli keluarga (milik sendiri dan milik saya). Boleh enjoy raya, birthdays, kenduri di dua-dua belah pihak :’) Tackle me you tacle my family too lebih kuranglah.


Puitis. Maka kita boleh bukukan journal perjalanan kita dan turunkan kat anak cucu cicit untuk mengatakan true love does exist. puitis adalah seksi.

Rajin bersukan. Rugby,football omg!


Good manners. His every move must be in respect of me. Hisap rokok masa isteri mengandung kat sebelah. Tengah dinner, duduk macam apek, sumpah tak menjadi teladan dan tauladan kepada anak-anak I yang gemuk-gemuk. Haha anak I gemuk-gemuk so cuteeeeeee.

Rockstar.ok ok xyah rockstar la,pandai nyanyi pun besh sgt..


Tapi ini hanyalah list yang semua orang ada walaupun berbeza kan? Sebab bila cinta datang, semua ciri kena tendang. Its true. Love and sex appeal is complicated. I can have a guy with everything on this list, but if I cant feel it, I cannot fake it. And I can have a guy with nothing crossed from this list, but its a scary chemistry, you cant really explain.


BUT! Ciri yang wajib ada ialah kebolehan melayan I tanpa sempadan. Kena dodoikan bila I terjaga malam, tak boleh gelak lama sangat kalau I mengigau, kena tahu bila nak buat-buat kalah bila main gem. Bila duduk berdua dia kena layan sepenuh hati, dia tak boleh biar je I sorang-sorang bebel “Sayang I tak paham kenapa kita wajib tahu tarian poco-poco dalam hidup kita” and the discussion goes on...

My personal tips untuk menjaga rambut agar sehat bersinar.. T_T

1. Basuh rambut selang sehari.

2. Never basuh waktu pagi, waktu malam sahaja.

3. Sarung bantal satin.

4. Letak bedak di bantal sebelum tidur (untuk kurangkan minyak dan berbau harum).

5. Jangan basuh rambut guna air panas. Kalau boleh guna ice lebih baik sebab semakin sejuk, semakin bersinar.

6. Selepas styling yang berat after hair show, basuh rambut guna perapi dulu, diikuti dengan shampu.

7. Selalu lindungi dari matahari (sebab I selalu pakai cap). Kalau tengok orang pakai tudung punya rambut, banyak yang sihat (hikmah).

8. Saya jarang letak produk rambut. Sangaat jarang.


9. Sejujurnya, saya tidak memiliki sikat. Kalau selalu sikat rambut menyebabkan kuasa statik menjadikan rambut frizzy. Macam letak kepala dekat dengan tv bila nak on. Kan meremang sikit haha.


10. Guna jari pun boleh. Sikat rambut guna jari masa mandi.

11. Jangan keringkan rambut guna pengering rambut atau tuala secara kasar. Lepas mandi, balut je dengan tuala, then agak-agak dah tak menitik air, buka tuala dan biar ia kering semulajadi.

12. Kalau pakai tudung, tak pernah pakai masa rambut basah.



Okay bila ada lagi tips terbit dalam otak, nanti I kongsi ya? Haha tadi ya ya je kata tak banyak tips I dapat kongsi wtf sekali ambek kau 12 tips terus. Takpe kongsi ilmu takpe. Jangan kongsi towel lap peluh selepas futsal.

Tanda taubat diterima Allah

1-bagi hamba-hamba yang bertaubat itu bila merasakan di dalam dirinya masih ada dosa-dosa yang masih beum terhakis.

2- hatinya lebih tenteram dan suka mendekati orang-orang yang soleh dari mendekati mereka-mereka yang fasik

3- bila ia merasakan di dalam dirinya telah hilang perasaan gembira,sebaliknya sentiasa datang perasaan sedih kerana takutkan azab allah

4-sungguhpun sedikit rezeki yang ia dapat di dunia ini namun ia tetap melihat banyak,tetapi walaupun banyak amalan untuk akhirat yang telah di kerjakannya namun ia tetap merasa sedikit

5-bila ia melihat pada dirinya yang sentiasa sibuk dengan menunaikan kewajipan terhadap allah sebaliknya sedikitpun ia tidak sibuk menguruskan rezekinya yang telah di jamin oleh allah

6-bila ia melihat pada dirinya yang sentiasa menjaga lidah dan ucapannya,sering bertafakur dan selalu berada di dalam keadaan sedih dan menyesal wasssalam…

Friday, January 1, 2010

Cara-cara nak bagi rambut nampak tebal ~ hair volumizing tips







Anda sedar tak,untuk kelihatan cantik rambut memainkan peranan penting...rambut tebal yang kemas dan sehat pasti menjadi bonus utk mencantikkan diri...kalau korang tgk pelakon2 indon yang lawa2 semuanya memiliki rambut yang sehat dan tebal..




Artis-artis malaysia pun semua nak rambut tebal utk kelihatan chantik..selain itu,rambut yang tebal juga boleh mengubah bentuk wajah bulat menjadi bujur,dan sebagainye...




kalau rambut anda x tebal,siapa kata kita tak dpt emnguahnye..semua nya ada tips dan tricks untuk menjadi cantik..







teruskan menjadi cantek dengan mama-cantik yeh...so jom lihat tips2 bagaimana nak bg rambut nampak tebal..next time ,kiter akan reveal plak mcm mana nak jaga rambut dan bahan2 pelebat rambut ye..jum layan~










How to Get Hair Volume with Long Hair










  • Step 1





    Try not to wash your hair the day you're going to be styling it if possible. Hair that isn't freshly washed tends to have more hair volume. If you must wash your hair that day, use a volumizing shampoo and conditioner.











  • Step 2





    Apply a volumizing mousse or root volumizing spray to damp hair. Work the hair product through the hair thoroughly using a wide toothed comb.











  • Step 3





    Flip your head upside down and blow dry your hair on a medium setting. Massage your scalp with your fingers while drying your hair to give extra lift at the roots. If you have curly hair, scrunch the hair in your hands while aiming the nozzle at the section of hair you're scrunching.











  • Step 4





    Flip your head right side up again while your hair is still slightly damp if you plan on wearing your hair straight, and finish drying using a large vent brush or round brush to continue styling your hair.











  • Step 5





    Use your brush to lift the first one to two inches of your hair straight up away from your scalp and point the dryer's nozzle under the section directed upwards for more hair volume at the roots of your hair. Leave the dryer there for a few seconds and then move on to the next section.











  • Step 6





    Use the brush to smooth the shaft and ends of your hair and finish drying your hair completely.











  • Step 7





    Finish scrunching the hair until it is only slightly damp if you are wearing your hair curly. Let your hair air dry the rest of the way to avoid your hair getting frizzy.











  • Step 8





    Use a dime- to a quarter-sized dollop of hair pomade or styling wax to tame any frizzies and define the ends of the hair or any layers you may have.











  • Step 9





    For a final burst of hair volume, flip your head upside down again and lightly mist your hair with a light-hold hair spray. Bring your head right side up again and use your fingers to fix any stray hairs.







  • How to Get Hair Volume with Short Hair










  • Step 1





    Apply a volumizing mousse or styling cream to damp hair. Run a wide-toothed comb through the hair to evenly distribute hair product through your hair.











  • Step 2





    Use a vent brush or round brush to style your hair while drying. Concentrate on the roots of your hair. Lift them off the scalp and point the nozzle of the blow dryer up and under each section to create lift.











  • Step 3





    Use the brush to smooth the shaft and ends of the hair into place. If you have a natural part, styling your hair against the part will create more volume.











  • Step 4





    Use a styling wax to separate your strands and add definition once your hair is completely dry. Coat your fingers with the styling wax and run your fingers through your hair. Coat random small sections to create a chunky look.











  • Step 5





    For extra hair volume use your fingers to lift the first inch or two of your hair and spray the roots with hair spray.








  • Tips & Warnings















    • For lots of hair volume and soft curl, try using hot rollers. Once the hair is completely dry, simply alternate between medium and small rollers for shorter hair, and medium and large rollers for long hair. Let the rollers cool and separate curls with fingers. Style as desired.











    • If you have fine hair, beware of how much hair products you put in your hair. Too many products or hair products that are too heavy can weigh down fine hair and cause it to go limp. Instead, look for mousses with volumizers or spray gels that give hold without all the weight.


        P/S: selain cara blowing hair guna hair dryer,penggunaan J-clip dan accesories rambut juga boleh menampakkan rambut kelihatan tebal..


        60 Petua Mendapat Pasangan dari Dato' Hj. Mohd Fadzilah Kamsah





        1. Semua orang ada jodoh atau pasangan yang menanti dan biasanya ia berada tidak jauh dari anda. Jarang orang bertemu dengan jodoh yang berada jauh darinya.

        2. Jodoh itu ketentuan Allah dan kita wajib berusaha. Doa, usaha yang betul dan bersungguh-sungguh disertai dengan tawakkal, insyallah akan menemukan anda dengan pasangan anda.

        3. Ramai orang masih belum bertemu jodoh kerana mudah patah semangat. Teruskan usaha sehingga anda bertemu jodoh.

        4. Seimbangkan hidup anda dengan sempurna agar diri anda jadi seperti “magnet” yang menarik bakal pasangan anda kepada anda.

        5. Daya tarikan yang sebenar berpusat di hati yang murni. Berusahalah untuk mencuci hati anda daripada semua perasaan yang negatif terhadap semua orang di dunia ini.

        6. Agar mudah orang sayang, cuci hati dengan jaga ibadah, solat taubat, beristighfar, baca Al-Quran, maafkan orang lain, meminta maaf, bersedekah dan berfikiran positif.

        7. Sayangi semua orang di sekitar anda dan anda akan menarik sayang terhadap anda. Jika anda membenci orang, ditakuti bakal pasangan anda akan membenci anda.

        8. Orang yang sedang mencari pasangan harus sentiasa bersedia untuk bertemu dengan pasangannya pada bila-bila masa. Justeru, kita perlu sentiasa dalam keadaan yang paling menarik setiap masa. Tanggapan pertama adalah yang terpenting.

        9. Untuk lelaki, tarikan pertama ialah pakaiannya. Untuk perempuan, wajah dan bentuk badan menjadi tarikan pertama. Sediakan diri untuk menawan bakal pasangan anda.

        10. Buka hati dan minda anda untuk menerima cinta. Cinta boleh berputik pada bila-bila masa. Cinta mudah datang kepada mereka yang sentiasa bersedia untuk menerima cinta.

        11. Cinta datang melalui mata lalu turun ke hati. Justeru, perhebatkan hubungan mata secara memandang bakal pasangan dengan penuh kasih sayang.

        12. Kita boleh berkomunikasi melalui fikiran. Hantarlah kasih sayang dan hasrat murni anda terhadap pasangan dengan gelombang fikiran ini secara berterusan hingga berjaya.

        13. Ramai yang terlepas peluang dan patah hati sebab lewat menyatakan hasrat kepada bakal pasangan. Perkara yang baik disegerakan (iaitu menyatakan perasaan anda kepada bakal pasangan).

        14. Tidak salah untuk orang perempuan memulakan usaha untuk berkenalan. Orang lelaki akan sentiasa merasakan mereka yang memulakan perkenalan walaupun sebenarnya orang perempuan yang mulakan.

        15. Berkomunikasi dengan mesra dan bersemangat menggunakan lidah, mata, hati dan bahasa badan. Elakkan bercakap sambil lewa atau kurang sopan terhadap bakal pasangan.

        16. Berbual dengan pasangan mengenai apa yang dia suka. Beri tumpuan kepada minat dan perasaannya. Elakkan sibuk memberi tumpuan kepada diri sendiri.

        17. Layan bakal pasangan dengan mesra seperti kawan lama walaupun baru berkenalan. Bentuk suasana keintiman dengan segera agar bakal pasangan rasa selesa.

        18. Makin mudah kita menceritakan hal peribadi yang munasabah kepada bakal pasangan, semakin mudah dia menceritakan hal dirinya kepada kita.

        19. Berdoa dan latih diri agar kita pandai mendampingi orang lain dan seronok untuk didampingi oleh orang lain. Buang perangai yang menyebabkan orang benci kepada kita.

        20. Beri sayang untuk mendapat sayang. Orang yang masih ada perasaan benci terhadap sebarang orang boleh menyebabkan bakal pasangan benci atau tidak tertarik kepada kita. Justeru buang semua benci.

        21. Untuk wanita, jangan jual mahal terhadap bakal pasangan. Tetapi, nyatakan dengan hikmah kepadanya yang anda amat sukar untuk berkenalan dengan lelaki lain.

        22. Kebanyakan lelaki mudah tertarik kepada perempuan yang simple, tidak materialistik, mudah berterima kasih dan redha dengan setiap pemberian lelaki tersebut.

        23. Orang perempuan mudah tertarik kepada lelaki yang memberi perhatian, penghargaan dan penghormatan kepada mereka. Justeru, orang lelaki janganlah terlalu jimat atau kedekut.

        24. Orang lelaki perlu belajar mengenal kerenah orang perempuan. perasaan, pemikiran, kehendak, keperluan, kesukaan dan kebenciannya.

        25. Elakkan memberi tumpuan kepada kelemahan dan kesilapan kecil yang ada pada bakal pasangan. Jangan sesekali mengutuk atau memalukan bakal pasangan.

        26. Senyuman ikhlas, wajah yang menawan dan bahasa badan yang penuh kemesraan akan menambat lelaki terhadap wanita.

        27. Orang mudah tertawan kepada bakal pasangan yang ada persamaan dan ada perbezaan sifat, tindakan dan minat. Terlalu banyak persamaan membosankan. Banyak sangat perbezaan menyesakkan.

        28. Orang mudah tertarik kepada bakal pasangan yang ada sikap dan sifat yang saling mengimbangi dan melengkapkan sikap dan sifatnya.

        29. Walaupun belum kenal rapat dengan bakal pasangan, nyatakan yang anda sering merasa atau berfikir seperti yang dia rasa atau fikir. Keserasian adalah tarikan.

        30. Perempuan membentuk hubungan dengan berbual dan bercakap. Lelaki bentuk hubungan dengan melakukan sesuatu kegiatan secara bersama.

        31. Orang mudah tertawan kepada bakal pasangan yang mempunyai persamaan daripada berbagai segi seperti kefahaman politik, aktiviti keagamaan, sikap terhadap harta, wang dan hobi.

        32. Dua orang yang amat banyak perbezaan boleh serasi antara satu sama lain jika mempunyai satu atau dua persamaan yang mendalam seperti suka kepada kucing, suka melancong atau suka ramai anak.

        33. Tindakan yang serentak akan menarik bakal pasangan terhadap anda. Contohnya, serentak berpaling, serentak angkat gelas, serentak berdiri, serentak nak ke tandas.

        34. Tawan hati bakal pasangan dengan pamerkan emosi yang sama terhadap sesuatu kejadian atau peristiwa – sama-sama gembira, sedih, terperanjat, benci, simpati dan sebagainya.

        35. Dua insan mudah serasi jika mempunyai pentafsiran yang sama mengenai hubungan – tahap keakraban, kebebasan, kebergantungan, pemberian, pengorbanan dan sebagainya.

        36. Kenalpasti ciri-ciri yang disukai oleh bakal pasangan anda. Bentuk ciri-ciri yang disukai oleh bakal pasangan anda. Bentuk ciri-ciri ini dalam diri anda dan pamerkan kepadanya yang anda mempunyai ciri-ciri tersebut.

        37. Semua orang mencari cinta sejati tanpa syarat. Bakal pasangan anda akan tertarik kepada anda jika anda mengasihinya bukan kerana wajah, harta, keturunan atau glamornya.

        38. Bakal pasangan akan tertawan kepada anda jika anda dapat bantu mengukuhkan imej dirinya, rangsang semangatnya dan pupuk keyakinan dirinya.

        39. Keikhlasan amat penting dalam memuji atau memotivasi bakal pasangan. Jika kita didapati bohong, dia akan terus menjauhkan diri daripada kita.

        40. Pujian yang berhikmah dan ikhlas bertindak sebagai magnet yang menarik anda kepada bakal pasangan. Pujian daripada kawan baru lebih bermakna dan berkesan berbanding pujian daripada kawan lama.

        41. Ulang sebut perkataan, ayat atau slogan yang digemari bakal pasangan anda. Ini menyebabkan dia rasa istimewa dan dihargai dan akan tertawan kepada anda.

        42. Kenalpasti keistimewaan bakal pasangan anda yang orang lain tidak nampak. Sampaikan kehebatan ini dengan bersemangat dan dia akan mudah tertawan kepada anda.

        43. Untuk bakal pasangan yang popular dan sering dipuji , cari pujian yang original untuk menambat hatinya. Untuk orang yang tidak popular, sebarang pujian amat dialukan dan dihargai.

        44. Beri penghargaan serta merta kepada setiap pencapaian atau kejayaan bakal pasangan. Ini membelai dan melembutkan hatinya terhadap anda.

        45. Jika bakal pasangan memuji anda, pamerkan keseronokan anda dengan senyuman dan ucapan terima kasih dan bersyukur. Dia akan rasa dihargai.

        46. Cari keunikan, kelucuan atau ‘kegilaan’ bakal pasangan anda. Nyatakan yang anda suka kepadanya sebab keunikan tersebut. Ini buat dia rasa istimewa.

        47. Ramai pasangan sengsara bila isteri terlalu cantik atau suami terlalu handsome. Justeru, cari bakal pasangan yang setara dan sepadan dengan kita.

        48. Orang yang merasa dirinya hodoh sukar untuk mendapat pasangan. Carilah kecantikan yang ada pada anda dan bentuk keyakinan diri. Hati yang suci dan keyakinan yang tinggi menyerlahkan kecantikan anda.

        49. Wanita mudah tertawan kepada lelaki yang gentleman – bersopan santun, suka membantu, menghormati wanita, berani dan yakin diri.

        50. Untuk jadi lebih menawan, berterusan belajar, perbaiki perangai dan peribadi, baiki kemahiran komunikasi, murnikan hati, pemaaf dan sentiasa bersangka baik.

        51. Lelaki harus mempamerkan sifat kelelakiannya di samping memasukkan sifat perempuan dalam dirinya seperti lebih prihatin, memahami emosi , timbang rasa, dan gunakan gerak batin.

        52. Perempuan harus mempamerkan sifat kewanitaan disamping menghayati sifat lelaki seperti minat dalam politik, sukan, memancing, dan aktiviti macho yang lain. Bertindak bijak tapi, jangan terlalu bijak.

        53. Untuk menambat hati wanita, kerap bertanya tentang perasaannya, aktiviti yang dijalankannya, kegemarannya, kebenciannya atau sebarang perkara yang berkaitan dengan emosi.

        54. Sebelum benar-benar rapat, orang perempuan harus elakkan diri dari bertanya bakal pasangan mengenai perasaannya mengenai sesuatu perkara, peristiwa atau situasi.

        55. Orang lelaki amat pantang bila bakal pasangan menempelak atau menunjukkan kesilapan atau kebodohan lelaki tersebut. Ini cara terbaik memutuskan hubungan.

        56. Orang perempuan mudah tertawan kepada lelaki yang boleh mengaku salah, meminta maaf, meminta bantuan, bertolak ansur, pandai mendengar, bersabar dan lemah lembut terhadap wanita.

        57. Bila bercakap dengan lelaki, orang perempuan harus fokus kepada fakta dan sampaikan secara ringkas. Penjelasan yang berjela-jela dan memasukkan unsur perasaan akan membunuh minat lelaki terhadapnya.

        58. Jika orang perempuan marah, pujuklah dengan kasih sayang. Tanya Kenapa dia marah, dengari dengan teliti dan jangan komen atau cuba beri nasihat. Orang perempuan mudah sayang pada lelaki yang pandai mendengar dan sensitif kepada perasaannya.

        59. Jika lelaki marah, jangan sibuk nak tanya Kenapa dia marah. Pamerkan kasih sayang dan bentuk suasana yang tenang. Doakan dia dan beri masa untuk dia merawat dirinya sendiri.

        60. Fahami bahawa orang lelaki bercakap secara terus terang, ringkas dan objektif. Orang perempuan sering bercakap secara berlapik, terperinci dan banyak yang tersirat.

        Love Mistake We must All know!







        Avoid the five most common love traps smart couples fall into







        #1: Setting up house too quickly




        Love lessons: It’s extremely common for couples to become very besotted, very quickly. The problem is, for the first three to 18 months of most relationships, people have their loved-up glasses on and can’t make practical, sensible decisions. They think moving in together after two weeks is a brilliant idea, as is buying a house full of yellow IKEA furniture!

        “When we first meet, we are influenced by our need to hold onto that someone special,” says relationship psychologist Colleen Gray. “We don’t make time for the important conversations about what each other really want.” So what can you do? Make a different commitment, like exchanging promise rings or holidaying together to test the waters first.

        Also map out your ideas for the future to make sure you’re on the same page when it comes to things like family, career, travel and money. It may sound scary, but it’s better to know now than later.




        #2: Making comparisons




        Love lessons: There’s an old saying that, when we meet someone, we meet the people and experiences who have come before them. Dealing with exes, friends and family is just reality and we all need to be strong enough to handle that. “Everyone’s relationship is different and making comparisons is pointless,” says Gray.
        “The binding glue of any relationship is friendship, interest, affection and enjoyment,” she adds. “You really have to focus on these four things and on the other person if you’re going to make your union work.” As they say, if the grass is always greener on other side of fence, water your own lawn!




        #3: Spending 24/7 in each other’s pockets




        Love lessons: Spending every minute of every day with someone is like indulging in good chocolate, fine wine and rich food – there’s only so much you can have at one time. After a while your appetite changes and you want to taste something different. “Human beings need space to think, take time out, do what they like doing, and recharge their batteries away from other’s expectations and demands,” says Gray. “Couples who work together in business usually say they just simply tire of the same conversations and have no respite from each other’s irritations.”

        It’s flattering when someone wants to be with you all the time but giving your sole attention to anything isn’t healthy, so ensure you schedule time-out to get in touch with yourself and the rest of your life.


        #4: Seeing everything from one side
        Love lessons: There’s a famous line in the flick Dumb and Dumber where Jeff Daniels’ character says “I called her up, she gave me a bunch of crap about me not listening to her, or something, I don't know, I wasn't really paying attention.” Can’t we all relate to that? “Not listening to each other is a huge problem for many couples,” explains Gray. “They’re so busy defending their point of view and trying to make the other person agree with them that they forget to resolve the issue at hand.” Writing your thoughts down in a letter to your partner, talking through problems when you’re not angry and staying good humoured is key to having an equal relationship (and a full set of china!).

        Don’t make mountains out of small issues; it takes a confident person to accept other people’s opinions, even when they don’t match their own, so work on being strong and self-assured.

        #5: Forgetting to live in the moment
        Love lessons: It’s not surprising that in a world where it can take you three hours to drive to work, the pressure cooker on our lives is well and truly smokin’! Time is a precious gift, which is why we should give it to those we love the most. “If you ask a couple who are feeling the strain what’s missing from their relationship, they will say time together, talking to each other, doing the things they enjoy doing and having kid-free time,” says Gray. “Most people sacrifice ‘couple time’ first when they should be doing the exact opposite.”

        Her tip? Try to see your partner as your first saw them – remember how they looked, felt, smelt – it will re-ignite your passion for them. We all commit relationship mistakes, the trick to a love-filled life is putting the time into overcoming them.










        Comments












        • I sacrificed time spent with friends and family to be with my man 24/7. That went on for over 6 years and now as a result I can't stand him. Women need to have a healthy balance and need to be wary of people who will come up with a variety of excuses as to why you shouldn't spend time with friends and family and instead spend it with him. Be smart.













        • I have been with my partner for about a yeah and a half and we have lived together the last 4 months. It has been hard as we have never lived with previous partners before but i would not change it for the world. However, i do agree with the fact each of you need some alone time to do your own thing. My partner and i have different things we like to do by ourselves or with friends and also have things we like to together. Its all about balance to have a healthy relationship.












        • Im 16 my bf 18, weve been togeather for a year or so now. and he is sooo clingy. he cant go a day with out seeing me... and i dont know how to tell him that i need my space. he lives 7 houses up from me, and he is always comming around... i need to tell him something... =S












        • I have been going out with my boyfriend for only ten months but we are loving every minute we spend together because of how little that time is... his best friend and girl on the other hand are always fighting with each other because they are always together with no time to their selves except work. Thank you because it has helped me understand that it is better to have balance. I used to be jealous of their relationship…












        • Me and my partner moved in together after 3 months, and we are stable, happy and still very much in love two years later.