Thursday, February 25, 2010

Tips mama:10 Cara Untuk bangun dengan Jelita,Cantik,Hensem,dan Kacak!!



1.Permulaan awal
Pastikan korang menjadikan tabiat mencuci muka beberapa jam sebelum tido..sebab if korang tggu sampai korang dah ngantuk dan penat,dikhuatiri anda jd malas nak cuci muka,dan membenarkan toxin,kekotoran,habuk,utk bermaharajalela sepanjang malam,,..bila kulit anda tersumbat,mulalah tumbuh jerawat,liang roma tersumbat,liang roma terbuka..selain itu anda juga rugi la,sebabnye waktu tidor malam adalah waktu terbaik utk pemulihan kulit..sebabnya semasa tidor malam,pengaliran darah di wajah terus mengalir sampai ke permukaan kulit,oleh itu ianya bagus utk menyerap kebaikan2 utk penjagaan kulit..sebab tue kdg2 kita lihat ada mcm2 krim utk dipakai waktu sblm tidor..sbb sblm tido,kulit lebih menyerap kebaikannya..kalau kotoran yg ada,faham2 la,lebih mudah kulit menerima masalahnyer..

2.Tidur melentang,jangan tidor meniarap
Tidur meniarap adalah sgt tidak baik utk “beauty sleep”..berat purata kepala kita adalah lebih kurang 7-8 pounds,jadi terdapat byk tekanan yg anda letak di wajah anda kalau anda tidur secara meniarap..bahkan,pakar kulit menyatakan bahawa mereka boleh mengenali org yg suka tidor meniarap dgn hanya melihat muka mereka..berkedut x hengat!..ingat tidur meniarap menambahkan lagi pejnghasilah kedut2 dimuka…

3. Tidurlah dengan kepala yang lebih tinggi drpd badan..
Tidur dengan kepala diletakkan lebih tinggi iaitu gunakan 2 bantal..kalau x suka tido atas bantal,korang leh letakkan ” headrest area” kepala dan leher diatas 2-4 inchi tebal kayu .Ini kerana gravity membantu limpa dan darah untuk mengalir supaya cecair/air tidak terkumpul dimuka…haa..air nie la dikatakan sbgai water retention,dimana menyebabkan wajah anda tembam atau menggelebeh..sbb byk air…kenapa byk air?sbb pengaliran darah kat muka x bagus..kalau muka anda dah tembam sebab ader water retention,jangan risau..nanti mama-cfantik akan ajar you all,urutan muka yg membantu menghilangkan water retention tersebutl…mcm face reshaping massage la nie..

4.gunakan pelembab mata yang terbaek!
Pelembab mata bukan sahaja mencantikkan dan meransang pertumbuhan bulu mata (lagi tebal bulu mata lagi manarik mata anda tul tak puan2 dan tuan2 sekalian..selain itu,of course pelembab mata akan melembabkan kulit nipis yang berada disekitar mata dimana ianya membantu melambatkan penuaan,menyegarkan mata dan mengurangkan kesembapan mata Sepet

5.Tidur dgn lampu tutup/gelap

Org selalu dah pesan,tidur tutup lampu selain menjimatkan letrik,tidur tanpa cahaya member anda tenaga apabila bangun pagi nanti! Kalau tidur x berkualiti,kesihatan pun terjejas..

6.Elakkan muka jd tembam
Ada sesetengah org,badannya kurus,mukanya tembam.,.ahaa…ada sebabnye selain factor genetic..Utk bangun pagi dgn tulang pipi yang cantik dan lawa,makanlah makan malam yg byk protein dan kurang gula,cuba makan ikan,terbaek mestilah ikan salmon dgn asparagus..kalau boleh jangan makan nasi,pasta,kentang semasa makan malam sebab kalau diet kita lebih karbohirat (nasik,dan benda2 yg mengenyangkan) badan dan wajah lebih cenderung untuk menjadikan badan kita mengelembir…kata org sagging la…xmenarik bukan..so dinner yg seimbang malam adalah penting..even nak diet pun kene jaga makan malam ok..

7.Kecantikan Rambutmu
Twist2 kan rambut anda atau gulung2 kan rambut anda dan tarik rambut anda supaya keatas,so that tak la rambut tue kepek melekat kat kepala masa bangun atau berkelamumur sbb tak dpt udara yg cukup..dan effect kepada twist2 tadi rambut anda kelihatan lebih tebal..percayalah sbb tue rambut mama, cantik berseri..lol

8.Pakai Hair conditioner kalau nak cuci rambut keesokkan harinya (pagi)
Ok sblm tidur basahkan rambut…ala2 lembab2 gitu…pakai hair leave on moisturizer.So pagi2 rambut tue dah jadi mcm lembab2 basah dan menyegarkan..bolehlah anda basuh dan shampoo rambut anda…sebab masa tido tue rambut juga akan menyerap vitamin2 yg dilumur padanya..

9.Balut kepala dgn kain sutera
Ok nie celebriti2 hollywood yang rambutnya super lawa,cun,lembut dan tidak berambut gatal..korang tau x apa itu rambut gatal?maknanya byk frizzy2,walau dah sikat tetap ada yg x mau dgr kata dok terkeluaq sana sini..kalau xmo balut rambut pakai kain sutera..gunakan pelapik bantal jenis sutera atau satin pun bagus..

10.Makan pill rooster (utk bagi bangun pagi segar)
Ha nie mama tak pernah amalkan pun sbnarnyer..nie tips yg mama dpt dr sebuah website utk tidur yang menyegarkan.caranya telan dua bijik pill tersebut pukul 11 malam sblum tidur.kajian mengatakan bahawa mereka dapati bangun lebih bertenaga,senang bangun,fresh dan tak lemah(aikk,tak lemah sama je mcm bertenaga,saja nak buat ramaibahse penang maksudnye buat kecoh)..Pill tersebut mengandungi energy booster seperti thiamin riboflavin,niacin,vit B 6,vit B12 dan guarana-seedextract..

Pill nie boleh didapati di laman web: www.wakeupontime.com

Nama pill:Rooster pill,harge mcm mahal dowh USD 30 utk 40 bijik pill lebih kurang seratus hengget la..

kisah kaabah enggan bergerak ke syurga sekiranya tidak di iringi org2 yg tawaf di kaabah

Kaabah enggan bergerak

Tuan Guru Haji Mohd Baqi Osman, tok guru dah mula kuliah. Beliau menceritakan tentang peristiwa yang bakal berlaku di akhirat kelak. Tentang syurga, tentang neraka. Para jemaah masing-masing diam, tunduk dan insaf. Salah satu cerita menarik yang disampaikan oleh tok guru iaitu berkaitan dengan titian As-Sirat. Jambatan yang merentangi neraka menuju ke syurga itu bersifat fleksibel. Ia boleh membesar, mengecil, memendek dan memanjang mengikut kumpulan yang akan melintasinya.

Jika orang beriman, pastilah ia akan melebar dan memendek. Manakala bagi orang kafir, ia akan mengecil dan memanjang. Antara yang akan turut berarak menuju ke syurga ialah kaabah. Malaikat datang membawa perintah Allah kepada kaabah yang dihias indah pada hari itu supaya bergerak menuju ke syurga.

Ygmenghairankan, biarpun kaabah tahu itu perintah Allah, namun ia enggan bergerak. Lalu malaikat bertanya kenapa enggan bergerak ke syurga. Kaabah menjawab bahawa ia tidak akan bergerak ke syurga melainkan jika diiringi oleh semua manusia yang pernah tawaf di sekelilingnya.

Lalu malaikat mengumpulkan semua yang pernah tawaf untuk mengiringi kaabah ke syurga. Kaabah terus mendiamkan diri tak mahu bergerak. Malaikat bertanya lagi kenapa tak mahu bergerak. Kaabah menjawab, ada lagi beberapa orang yang tidak hadir.. Apabila diperiksa, rupa-rupanya orang-orang berkenaan telah dilempar ke dalam neraka kerana kesalahan yang pernah mereka lakukan di dunia.

Malaikat maklumkan bahawa orang berkenaan adalah orang-orang yang berdosa dan perlu disiksa di dalam neraka.

Kaabah berkata, ia tidak peduli orang itu berdosa atau tidak. Yang penting ia tidak akan bergerak ke syurga melainkan diiringi oleh semua orang yang pernah tawaf di sekelilingnya.

Malaikat mengadu kepada Allah tentang hal yang berlaku....Allah yang Maha Pengampun dan Maha Mengasihani terus mengisytiharkan bahawa orang-orang itu telah diampunkan dosa mereka. Mereka lantas dibawa keluar daripada neraka dan mengiringi kaabah menuju ke syurga....... bersyukur sekiranya dapat mengerjakan haji dan umrah.....

Satu motivasi bagi rakan-rakan yang mampu untuk ke Mekah..silakanlah menjadi tetamu Allah..pergilah ketika masih muda dan kuat agar setiap langkah dan setiap nafas kita gagah dan diberkati oleh Allah swt...

Kebahagiaan itu pasti datang, namun sejauhmanakah kita mengingati Allah swt dalam setiap urusan dunia kita?

Why i want Blackberry Storm 9250 so bad..and why Celcom is the Storm-tastic for blackberry

Blackberry…is my dream phone..i have always wanted to have a blackberry of my own one day…since the first time I knew blackberry…well,blackberry is known as a corporate useful and powerful handphone,cos its not just about handphone..when one using blackberry,he or she will look stunning,stylish,successful and corporate type ….to be more specific--->it is the image of luxury and well,bak kata bahasa melayu bukan calang2 org…hehehe.. im a hardworking person,could say successful too..and I know..i always know that I deserve to have a blackberry of my own…



Take a peek of people who are blackberry users and lover..







Why blackberry is my dreamphone?

Im a working young lady..besides working as a costing exec at my company,I am also a blogger,active blogger..im a nuffnanger..and I always wait for email from nuffnang :P..i have many blogs ,beside that I also have side business with my friend..email has been a very important part of my life…sometimes,I could not sleep at night cos waiting for overseas email which you know,our time and their time is different ..so my sleeping time could be their working hour..i always have to check my email every now and then… Blackberry will definitely help me with it push email…GOD this creation really is cooolll and exactly what I need…not only that ,blackberry allow us to hv up to 9 push email..yup I hv like 5 emails..which I hv to check one by one every single day…and im very addicted to check my email every now and then to see whats my next project..and blackberry push email works very well..the BB will alert us like an sms and show us which email address have new email..even when you’re sleeping at night,you don’t need to worry to miss out any urgent email..cos you’ll be alert with push email..yeayyyy..




Eventhough I could say im kinda workaholic,but I hv great social life…I always get my self connected with my friend thru facebook and ym..yes…I have a sweetheart who is living miles away from me..while im staying in penang..he is studying in KL,aircraft engineering ..we always pour our love and sweetness thru facebook..i also always gossiping and get update with my friends thru facebook..yes,I admit,I am a facebook addict..and blackberry,is so wonderful…


now blackberry is not only is useful for business,it is also a major social networking connector..BB will get me connected and update myself with latest news with friend on the go..anywhere ,anytime..



I lurve entertainment.l.i luv internet I lurve games…I lurve songs and I love movies!!guess what…Blackberry is soo cool..i could surf youtube and watch funny video,songs,and lots of fun stuff,I could surf my own blog thru blackberry and find interesting topic and on the move issue to update in my blogs…im a gamer…and Blackberry has javascript enable,which means cool game like the sims 3 could be play on BB…song and movies could be store in BB memory…when im bored,no..i couldn’t be bored anymore with BB in my hand.. even if im stuck in atraffic jam..i know ni have the cool sthings to d




Im also a traveler..but I sumtimes got lost when looking for places…Im always thinking of getting a gps for my car..but since BB has build in GPS itself…no I dun need to buy any GPS anymore..all I need is a blackberry…

Blackberry is soooo cool there long list of useful tools in blackberry,it also has wi-fi built in,bluetooth,SMS,MMS,YM,MSN,facebook.twitter,Blackberry Messenger (which connect between blackberry user for free) ,camera,organizer,stopwatch(for exercise time)and many2 moreeee~


Why I want Blackberry Storm 9250??


Of all type of blackberry,we have curve and bold..i always wanted storm..because storm has touchscreen..its so in nowdays to use a touchscreen phone?why because its an advantage to have a large screen which could be view horizontly or vertically..i could watch youtube,videos,and movies with wide screen,better view,,,GPS would look much clearer and larger with the big screen like storm has..
I don’t have to worry about key pad colour fading.,cost there no keypad at all…its all on the screen…so nice isn’t it..

Besides,for a person who love taking pictures,having storm is heavenly,I could take on portrait or landscape way…Storm 9250 has 3.2MP,Auto focus,with LED flash..its superb..the picture look soo nice..i could also take video ..no problem!
Blackberry Storm 9520 is soooo cool,the screen is large..the design looks so professional…so luxury..its such a temptation for just looking at it..


this picture was taken using BB strom 9250...sharp isnt it
Blackberry 9250 is an upgrade storm model,which now has Wi-fi built in,faster browsing experience,able to be up to 32GB memory storage..it has media card(external memory),battery which last much longer than iphone…and able to take out..compare to iphone which has built in battery so you cant change battery,if yo0u wanna take it out you have to go to the service centre whatsoever..which is a turn off for me..besides,Blackerry Storm 9250 could also be charge using USB cable by connecting it to PC…when im in my office I could just charge my BB by just connecting it to my PC…


Before forgetting,Most people would compare Blackberry Storm 9250 and Iphone …well previous Iphone has no push email,no MMS,but the new iphone has been upgraded,but hey,most of my fren says that iphone push email..is not as good as BB,and it always has problem..and not as alertness as blackberry,The camera has no flash,The battery dries up sooo quickly ,some people says could only bertahan for 3 hours..iphone is mostly made for entertainment..not much help for business.and the phone itself look like a toy,instead of BB which look more sophisticated… at least that is what I think and know and which makes me crave for blackberry storm 9250 like kereyyzii..
Now you know why I love blackberry storm 9250m sooo much!!

compare the look..BB look more sophisticated and profesional...while for me Iphone look much like a toy..
u haven’t heard my story yet about my craving and mengidam blackberry storm 9250 yet…hold on guys…let me tell you first why Celcom is The best !!!and why Celcom and blackberry is a heavenly couple…yet to discover ….


Celcom Is the BEST!!
Since earlier,Celcom is the major apparentice as the Blackberry service provider in malaysia..till now Celcom is still the biggest of All,with a low cost Plan rate which is affordable by Malaysian majority..even a student could afford it..
With Celcom plan,You could have(I mean buy la!!) a blackberry with a superb price..murahh beb..


Celcom provides prepaid and postpaid plan for blackberry with a very2 damn cheap I tell you!!..
Most student would prefer having BB for their entertainment,and social networking,student usually luv prepaid cost they could berjimat cermat la sikit..as low as RM1 per day for social such as Facebook ,ym,msn,twitter…and As low as RM2.50 per day for unlimited per day internet usage…murahhhh giler….duduk lepak cyber cafĂ© pun mahal..sejam RM2.50..ceh..nie kan 24 jam..


As for post paid..nie lagi la superb beb! As low as RM128 monthly,utk plan exec RM50..iaitu RM50 utk panggilan and RM68 utk Unlimited broadband..hah surf la engkau puas2..unlimited wokeyyyy..xperlu risau kene extra charge sbb broadband dah unlimited..

Nak lagi extravaganza…hah!! Dengan menggunakan kuasa bulan,akan menghukummu …eh sorri(itu sailormoon punyer tagline)..by using BB USB cable,connect to your Laptop or PC ,you can use your BB as internet broadbandperghhh/…cool babeng..

Where got other service provider provide with such low rates and cool unlimited broadband which is so cheap like Celcom..and Celcom coverage is sooo good..and the 3g connection really fast…two thums up!!
Personally,when I compare to maxis..let say the most terdekat rate with celcom as comparison, it has plan for RM155 monthly which is RM155 for talking and free 1g data transfer…if you use terlebih,u have to bayar lebih..which I assure you will be soo expensive..why I said like dis..becos I oredi pakai maxis dolu2…tetiba bill sampai mak haih..RM400 padahal internet slow gaban..tue pun nak check emel nyer pasal…so you wont dare use as ur broadband for laptop cos you will be botak paying the bills..
Celcom is the Master for Blackberry…bow upon ur master….! ;) woohoo..



Let me tell you the story behind all this…the truth is I am now a proud owner of Blackberry Storm 9250..

Thanks to nuffnang and Celcom!!!


this picture blurr sikit becos of the mirror @ my opis blurr..me & my Blackberry storm 9250


Once upon a time,on 5th February 2010 ,I was in my office..i have been thinking of buying myself my dreamphone..and I really2 want storm …but im still thinking…whether to take storm or Bold..

As usual I would check my nuffnang account .;.and tadaaa..my eyes wide open when the subject about blackberry is shown in nuffnang blog…WHAT?? Celcom is giving away The latest Blackberry storm 9250 for 150 customer for RM888?????am I dreaming…could I be the lucky one?sighhh’’ unfortunately im staying in penang..and yes stuck in my office doing my costing…


Suddenly my sweetheart face appear in my eyes



…he’s staying in Nilai,could it be possible if I ask him to get it for me?i called him….sigh again…my sweetheart got class @ 3 o’clock..that time is already 12.30 when I call him…
With sumkind of heartbroken,I keep in my heart,I will still get my BB storm 2,eventhough the price is 2k…but God is great,he knows what I want…suddenly,my phone rang..sweetheart calls me and said ,his class was cancelled,he could go for me…yeay,…I was soooo happy..i tot,he could make it as the event start at 4.30pm…
I took halfday off,I went to the bank and bank in him money to buy me that BB..so he went there with his bestfren…


“OMG” he says when he called me…the line is soooo damn long and even berpusing2 line cos too many people and crowded…I started to feel like,ok,maybe not my rezeki..









But my sweetheart is really2 sweet..he didn’t putus asa..he line up since 4.30 until 8pm…can u imagine…3 and half hour standing in line to get it for me…Finally at 8.30pm,he called and say,congrats syg,u oredi have ur BB…I was soo happy and jumping2.. :D
So we decided to meet during CNY,for him to pass me the BB..so he will explore and use it first before we met…We are a lil bit special case,im 24 while he is 20 years old..so he’s 4 years my junior..but people say age doesn’t matter as long as we have feelings for each other… :P

its me

its him

While he explore and experience having BB,he fall in love with it,he even call it as “baby”…and so he said,he wish he could afford to have one…


I know the chances to win the BB from celcom and nuffnang might be very low for me..but I do my best,becos I want him to have one..so we would be the blackberry storm 9250 couple…stylo and couple made in heaven…people say,we both look good together…it would be even better for us to have our dreamphone together gether.. I hope if I win,he will know how much I love him and I write this post with all my heart and love..cos I really2 love my BB…and also love him…


Last but not least..thanks to nuffnang for a great support and info about Blackberry Storm 9250 and Celcom…Thanks to Celcom if you give me the chance to win The precious Blackberry..and Celcom..you’re the best!im so proud of this collaboration and team!! You guys rawks…


more picture during the Event @ Chinoz KLCC
















Friday, February 12, 2010

Sekitar Hukum Berkenaan Arak

Hadith :

Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: ”Arak ialah setiap yang merosakkan akal fikiran.”

Riwayat al-Bukhari dan Muslim

Huraian:

1. Ijmak ulama’ telah menetapkan bahawa meminum arak adalah haram sama ada dengan kuantiti yang sedikit atau pun banyak.

2. Islam juga mengharamkan daripada menjual, membeli, ataupun memperniagakan arak meskipun dengan orang yang bukan Islam. Hal ini tidak terkecuali dengan mengangkut atau membawa serta membuat arak. Hukumnya juga haram.

3. Demikian juga Islam mengharamkan seseorang Muslim menjual anggur kepada orang yang mahu memprosesnya menjadi arak.

4. Majlis-majlis yang berunsur arak juga hendaklah diboikot dan kita dilarang mendampingi peminum arak.

5. Menggunakan arak semata-mata sebagai ubat juga adalah haram dan berdosa. Lain halnya dengan campuran ubat dengan kadar tertentu dari alkohol- contohnya kerana darurat-seperti untuk memelihara sesuatu supaya tidak rosak.

Tetapi ia hendaklah memenuhi syarat-syarat berikut:

i) Terdapat bahaya yang sebenar ke atas kesihatan manusia jika tidak meminum ubat tersebut.

ii) Tiada ubat lain yang halal untuk menggantikannya.

iii) Ia hendaklah dengan nasihat seorang doktor Muslim yang dipercayai dalam profesionnya dan juga dari segi agamanya.

Hal ini kerana prinsip Islam itu berdiri di atas dasar kemudahan, menghindarkan bahaya dan melaksnakan maslahah berdasarkan firman Allah S.W.T yang bermaksud:” Sesiapa yang terpaksa (memakannya) tanpa mengingininya dan tanpa mengulanginya maka tiada dosa atasnya.” (al-Baqarah: 173)